Hoeksche Waardse Kunstenaars hebben zich vanaf 1962 verenigd. Kunstenaars van het eerste uur, Theo Verhoeff, Eeke Bodegom, Jane Leeuwenburg en Aris Roskam hebben hun energie gebundeld om gezamenlijk breder te kunnen exposeren. In de loop van de jaren is HWK een begrip geworden door de vele privé- en groepsexposities in de hele Hoeksche Waard en ook daarbuiten.

Na 40 jaar, in 2002, is Stichting Open Atelier Hoeksche Waard opgericht om gemeenschappelijke activiteiten financieel te ondersteunen en faciliteren. De Stichting heeft als doel leden meer podium te bieden waardoor zij een groter publiek kunnen bereiken en hun werk kunnen promoten.

Eén keer per jaar organiseert de Stichting een kunstroute, de ‘OPEN ATELIER DAGEN’, waarin de aangesloten kunstenaars hun werk presenteren aan een breed publiek ofwel in het eigen atelier ofwel op een groepslocatie. Deze route wordt in een deel van de Hoeksche Waard gehouden en wisselt tussen Oost of West.

Om lid te kunnen worden van de Stichting wordt verwacht dat je vrij werk maakt waarin de signatuur herkend wordt door persoonlijke expressie.
Het lidmaatschap loopt per kalenderjaar. Van leden wordt verwacht dat zij zich inspannen en een bijdrage leveren om de activiteiten van de Stichting te realiseren.

Geplaatste berichten op de website worden ook op Facebook en Twitter geplaatst.