INTRODUCTIE: 4 GASTEXPOSANTEN BIJ GALERIE KUNSTKIJK IN OUD-BEIJERLAND
De Hoeksche Waardse Kunstenaars nodigen regelmatig gastexposanten bij hun exposities uit. Tijdens de Eindejaarsexpositie die zaterdag 4 november 2017 start laten wij u allereerst graag kennismaken met het werk van Arjen Pouwer uit Heinkenszand met Keramiek (o.a. Zeeuwse klei). Afb.: De pot is ca. 30cm hoog, gemaakt van klei opgegraven op een land bij Ellewoutsdijk (Zuid-Beveland) met wat toevoegingen als zand, witte kleipoeder en wat zalmkleurige klei.
De pot is gebakken op een temperatuur van 1060 graden Celcius.

Sinds 2003 ben ik, na het volgen van een workshop bij Betsy de Jonge, besmet met het klei-virus.
Er zijn nog vele workshops gevolgd, waaronder ook cursussen draaien bij Fernand Everaert en Paul Michiels in België.
Bij Betsy de Jonge werd de basis gelegd voor de raku-techniek en het werken met terra sigillata. Bij Gerdi Zwaan in Middelburg heb ik het werken met en bereiden van sinter-engobes, een mengsel van kleipoeder, oxide en een fritte (glasmaker), geleerd.

Het werken met rauwe, bewust voorbewerkte klei-soorten is een heel fascinerende bezigheid.
Handmatig mengen van klei-soorten, voorbewerken door snelle droging, kraken, trekken, weer deels doorkneden, toevoegingen van zand, chamotte, kleipoeders en kleislibs en daarna verwerken in schalen, potten en objecten.
De resultaten na het stoken zijn soms voorspelbaar, maar meestal heel verrassend.
Daar waar nodig worden de werken nog extra bewerkt met sinter-engobes.

Ik schuw zeker niet het experiment. Vaak wordt in het werk een klein gedeelte zelf verzamelde klei gebruikt, andere objecten zijn geheel uit zelf verzamelde klei gemaakt.
Vormen en kleuren uit de natuur geven een constante stroom aan nieuwe ideeën. Nu alleen nog via de vingers omzetten in tastbare objecten.

Verder exposeren ook Gerard van Velzen uit Zwijndrecht met schilderijen en Jaap en Hetty Vrijland uit Puttershoek met Glaskunst (gecombineerd met natuursteen en staal). Hierover in een later bericht meer. Of bezoek vast hun eigen websites!

Comments are closed.