Locatie expositie: Museum Hoeksche Waard-Boerderij Oost-Leeuwenstein in Heinenoord.

Aanvangsdatum: 7 oktober 2017
Einddatum: 4 maart 2018

EXPOSITIE ‘Portret van een poëtisch kunstenaar’.
Een van onze zeer gewaardeerde HWKunstenaars, Theo Verhoeff (1937) uit Mijnsheerenland viert zijn 80ste verjaardag met een overzichtstentoonstelling in Museum Hoeksche Waard

Hij heeft in de loop van decennia, waarin hij talrijke kunstwerken vervaardigde die de publieke ruimte, gebouwen en woonhuizen sieren, een welsprekende beeldtaal ontwikkeld.

Zijn grootste inspiratiebronnen zijn de Binnenmaas en het landschap in de Hoeksche Waard, glas is het materiaal waarmee hij het best zijn verhaal kan vertellen.

‘Glas’ is het specialisme van Theo Verhoeff, zijn grote liefde waarop hij niet uitgekeken raakt. Glas is steeds verschillend door de breking van het licht en de weerkaatsing ervan. Het is eeuwig kleurhoudend. Verhoeff heeft er eindeloos mee geëxperimenteerd.

Aanvankelijk werkte de kunstenaar met hout, chamotte, beton, baksteen, keramiek, metaal, polyester en (eerst als huisschilder) glas. Dat begon met stapeltjes van eenvoudige vierkantjes en lijnen, daarna kwam het versmelten en de vervorming, toegepast in panelen en objecten. De techniek verbeterde en het inzicht groeide tijdens het experimenteren.

Theo is opgeleid als meester huisschilder en hij is afgestudeerd (1965) aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam, waar hij Monumentale en Decoratieve Vormgeving studeerde. Hij was een van de oprichters van de Binnenmaas Wandeltocht Biwanto waarvoor hij de publiciteit verzorgde. Die periode was belangrijk voor zijn ontluikende kunstenaarschap. Hij ontwierp en vervaardigde affiches en werkte met een sjabloon en spuittechniek, met verf uit de werkplaats van zijn vader. Ook ontwierp Theo Verhoeff de vele medailles tot en met die in glas voor 55 jaar Biwanto.

De volledige tekst door Jan Robbemond vindt u op: https://www.museumhw.nl.

Comments are closed.